DOBRODOŠLI
U SVET PALENTE

Upoznajte se sa
jednom od najboljih namirnica
koja ljudski organizam ispunjava
dugotrajnom dobrom enegrijom

Palenta ili kačamak je tradicionalno Srpsko jelo. Narodni naziv palente je kačamak i od davnina smatrala se seoskim jelom. Veoma zdrava i ukusna, palenta se i priprema veoma lako i može se konzumirati na razne načine u kombinaciji sa različitim namirnicama.

To je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema sa probavnim sistemom.

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je telu potrebno da bi normalno funkcionisalo.

Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čoveka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom enegrijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Pre otkrića kukuruza, a kamoli pira, ječma, prosa i raži, palenta se pripremala od heljde. U nekim delovima Italije se još uvijek tako radi te se takva palenta naziva ”taragna”.

U francuskoj pokrajini Gaskonji, palenta se priprema s mlekom i rumom. Nakon toga se raširi na ravnoj površini, izreže na diskove, isprži te pospe šećerom.

Na Antilima, palentu nazivaju funchi (ili cou-cou). Jede se s mesnim gulašima, ribom (s prženom ribom predstavlja nacionalno jelo Barbadosa) i povrćem te se ponekad jede umesto hleba i riže.

Domaća palenta je bezglutenska. Budući da kukuruz ne sadrži gluten, savršen je za one koji se drže bezglutenske dijete.

U Mađarskoj se palenta često jede sa džemom, ali takvu kombinaciju služi i chef Claudio Vicina u svom restoranu koji je vlasnik Michelinove zvezdice.

Palenta može biti i bela što je tipično za sever Italije, a i za BiH kao i delovima Srbije, a radi se od belog kukuruza.

Osojaniza je tipičan naziv za obogaćenu palentu u severoistočnoj Italiji. Priprema se s maslacem, dimljenim ricotta sirom i sirom Parmigiano Reggiano Stravecchio.

Zanimljivosti o palenti

Domaća palenta je bezglutenska. Budući da kukuruz ne sadrži gluten, savršen je za one koji se drže bezglutenske dijete.

Baza znanja

ZAŠTO JE PALENTA DOBRA